menu    
Licht op hoogte
Onderhoud veiligheid
Klim Safe
Rrregelmatig berichten kranten over arbeidsongevallen. In 10% van de gevallen gaat het hierbij om ongevallen ten gevolge van het werken op hoogte. KLIM-SAFE biedt u de mogelijkheid adequatemaatregelen te nemen tegen deze vorm van bedrijfsongevallen. KLIM-SAFE beveiligingen zijn ontwikkeld om tijdens het klimmen in de mast een valbeveiliging te kunnen bieden

Het aantrekkelijke van het systeem ten opzichte van gebruikelijke klimbeveiligingen is dat kostbare voorzieningen niet aan de mast worden gemonteerd, maar door de monteur worden meegebracht. Dit simpele feit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee. Immers onderhoudsgevoelige roestvrijstalen lijnen met standhouders en mastbevestigingen worden met KLIM-SAFE overbodig.

Wat is Klim-Safe precies?
Het systeem bestaat uit een geplastificeerde, stalen hulplijn (afbeelding 1) die boven in de mast door een in het lampenrek aan te brengen thermisch verzinkt oog loopt en beneden op een kunststof kikker (afbeelding 3) wordt vastgezet. Het systeem is zodanig dat het klapperen van de lijn kan worden vermeden. Met behulp van een speciale kous aan de hulplijn kan de monteur zijn gecertificeerde klimbeveiligingssysteem naar boven hijsen en kan er daarna veilig worden geklommen in de mast. Het systeem is met behulp van een assortiment aan accessoires geschikt voor vrijwel alle in de sportveldverlichting toegepaste masten. KLIM-SAFE is voor €15,00 per nieuwe mast leverbaar en bij bestaande masten al voor €25,00.
Verantwoordelijkheden
Omdat in de meeste klimmasten de monteur voor het uitvoeren van werkzaamheden zich pas boven in de mast met een veiligheidsgordel kan vastzetten, is het tegenwoordig noodzakelijk dat bezitters van deze masten, die in de zin van de wet werkgever zijn, in het kader van de arbeidsomstandighedenwet een risico-inventarisatie opstellen, waarin het klimgevaar wordt opgenomen.

De civiel-rechtelijke consequenties van aansprakelijkheden bij eventuele ongelukken kunnen in laatste instantie bij de verantwoordelijke bestuurders komen te liggen. Na het evalueren tot een plan van aanpak van deze risico-inventarisatie en het laten aanbrengen van KLIM-SAFE kan een klimbeveiliging worden toegepast en komen de verantwoordelijkheden van werkgevers, verenigingen en bestuurders bij civiel-rechtelijke procedures heel anders te liggen.

Recente projecten